Nerede kaldı, işe başladığı firmadan emekli olan personeller? Nerede Yaşar Ustalar? Günümüz şartlarına ve personel yapısına bakıldığı zaman çalışan sadakati sigortan yatıyor mu ile ölçülmüyor. Eskiler hala ilk soru olarak “Sigortanı gününde yatırıyorlar mı?” diye sorsa da artık o devirleri geçtik ve yeni nesil sigortasının yatıp yatmadığı ile ilgilenmiyor bile.
Dünya teknoloji ile eşit olarak o kadar hızlı gelişiyor ki, firmalar kendi prosedür ve disiplinlerini her yeni teknolojiye ve şarta uygun olarak sürekli güncellemek zorunda kalıyor. Aslında kurumlar yeniliklere açıklığı ve çalışanlarına sundukları imkanlar kadar ilerleyebiliyorlar desek yanlış olmaz. Bundan belki on yıl kadar önce unvanlar ile personellerin sadakatleri sağlanır ve performansı arttırılırken şimdi sürdürülebilir iletişim, jestler sürprizler, oyunlaştırma uygulamaları neredeyse standart hale geldi. Yakın süreçte tüm dünyanın tecrübe ettiği pandemi sürecinden sonra pek çok şirkette yeni çalışma modellerine geçileceği aşikar. Birçok şirket yeteneklerle freelancer olarak çalışmayı tercih edecek gibi duruyor.
Freelancer Çalışma Sistemi Nasıl Olacak?
Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde çok yaygın olduğunu bildiğimiz danışmanlık modeli ile firmalar konunun uzmanlarından fatura karşılığı hizmet satın alıyor. Danışmanlık deyince sadece bilgisini satan anlamında düşünmeyin. Emek de bu şekilde el değiştiriyor. Söz gelimi bir yazılımcı proje bazlı teklif vererek o proje içerisinde yer alıyor. Kod yazıyor emeğini sarfediyor ve projenin sonunda fatura keserek emeğinin karşılığını alıyor. Kendi kemik kadrolarını oluşturan firmalar, freelancer birimleri sayesinde gerekli olan işler için anlaştıkları freelancer bulma siteleri üzerinden hizmet şeklinde, iş bazlı personel temin edebiliyorlar. Yani personel alımı yerine hizmet alımı gerçekleştiriyorlar. Burada kendi adıma uzaktan çalışmaya uygun işler ile geçiş sürecinin ilk adımlarının atılacağını tahmin ediyorum.
Yeni İş Sahaları Ortaya Çıkacak Ve Yeni Yasalar Gelecek
Freelancer ajansları ve farklı niteliklerdeki freelancerları bir araya toplayan ajanslar öne çıkacak ve firmalar ister istemez bu ajanslar ile çalışacaklar. Her konuda olduğu gibi firmaların freelancerlar konusunda yaptıkları ve yapacakları yorumlar çok önemli olacağı için freelancerlardan alınacak işlerin kalitesi daha iyi olacak. Sonuç olarak iyi yorumlar almış bir freelancer bir sonraki iş konusunda daha tercih edilir olacaktır. Devlet ve sektör STK’ları bu sistem için iki tarafı koruyacak yeni yasalara başlayacak ve çeşitli kurallar getirecektir. Burada önemli olan husus kaçınılamaz bu gerçeği ilk kabul edecek STK’ların sektörlerini koruyacak tedbirleri hızlı bir şekilde alarak, firmaları bilgilendirmesidir. Hatta firmalara freelancer çalışma sisteminin fayda ve zararları ile alakalı seminerler verilebilir.
Freelancer Çalışmada Çalışan Sadakati Nasıl Sağlanacak?
Aslında her durumda olduğu gibi freelancer da olsa firma bünyesinde belirsiz süreli sözleşme ile de çalışsa, çalışanın firmanın vizyonunu ve misyonunu doğru anlaması, yaptığı işin hem müşteri hem firma özelinde ne önem taşıdığını kavraması, çıkan işin kalitesini doğrudan etkiliyor. Freelancer çalışmada da personel yine aslında merkezde yer alıyor. Ama bu kez sanırım çalışanların firma sadakatlerini, alacakları iş sürekliliği ve olumlu yorumlar belirleyecektir. Yani geri bildirim burada önemli bir argüman olarak karşımıza çıkıyor. Mevcut durumda sanal platformlardan alınan hizmetlerde yorumlar ne kadar belirleyiciyse freelancerlar için de yorumlar o kadar belirleyici ve motive edici olacak.
Yakın gelecekte karşımıza çıkacak ve çalışma hayatını kökten değiştirecek olan bu sistem için firmalar ne derece hazır ve önlem almış durumdalar? Belki de artık işe alım süreçleri yerine, iş verilecek doğru insanları bulma süreçlerini konuşacağız. Sizin fikirleriniz neler?
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!