Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi, bizleri birçok alanda zorluğa soktu. Sağlık endişesinin yanı sıra ekonomik durumumuzu hatta geleceğimizi dahi karamsar düşüncelere teslim ettik. Kimi sektörün ağır etkilendiği kimi sektörün hafif etkilendiği iş hayatında, kişi bazlı farklar da benzerlik gösterdi. Bazı yaş grubu yani bir diğer değiş ile kuşak kendine garanti altına alarak ekonomik olarak hafif etkilenirken, kimi kuşak bu durumu doğru yönetemedi. KPMG tarafından yapılan araştırmaya göre, herkesin ekonomik sallantılara girdiği bu dönemden en çok etkilenen kuşak Y Kuşağı oldu.
Y Kuşağını ve özelliklerini hatırlayacak olursak, 1980-1999 yılları arasında doğan kişiler Y kuşağını oluşturur. Tüm kuşaklar içerisine baktığımızda, kuşaklar arasındaki farklılığı en çok hisseden nesil olma özelliği gösterirler.
Araştırmanın çıktılarını incelemeye devam edersek, katılımcıların neredeyse yarısı (yüzde 44) pandemi nedeniyle gelirlerinin düştüğünü söylüyor. Bu zaten bilinen ve tahmin edilebilen bir durum. Salgının Y kuşağının gelir durumu üzerindeki etkilerine bakıldığında ise milenyum kuşağından katılımcıların yüzde 52’si gelirlerinin olumsuz etkilendiğini belirtti. Bu gruba gelir düzeylerindeki düşüş sorulduğunda ise Y kuşağından tüketiciler gelirlerinde yüzde 47.7’lik azalma yaşadıklarını ifade etti.
Karantina boyunca tüketicilerin büyük çoğunluğu zorunlu olmayan harcamalardan uzaklaştığını hem kendimizden hem de çevremizden biliyor ve tahmin ediyorduk, araştırma sonuçları da bunu göstermiş oldu. Y kuşağının sektörlere göre harcamalarına bakıldığında ise ana ürün ve hizmetlerde harcama yapanların sayısının yüzde 62 arttığı gözleniyor.
Salgın sonrası toparlanma sürecinin nasıl ve ne zaman olacağı ile ilgili çok farklı görüşler var. Ekonominin düzelmesi ve harcama alışkanlıklarının normale dönmesiyle ilgili tahminler birbirinden hayli uzak. Ankete katılanların çoğunluğu hızlı ekonomik toparlanmanın olacağı konusunda umutlu değil. Çoğunluk toparlanmanın 6 ay ve 2 yıldan fazla bir süre arasında gerçekleşeceğini öngörüyor.
Salgının tüketici grupları üzerindeki küresel etkilerinden biri de yeme-içme alışkanlıklarındaki benzerlikler. Anketin uygulandığı tüm gruplarda yeme-içme alışkanlıklarının ‘evde yemek yapma’ temasına döndüğü anlaşılıyor. Tüm gruplarda evde spor yapanların sayısının da arttığı görülüyor.
Araştırma sonuçlarına göre ortaya dört yeni tüketici grubu ortaya çıktı. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
Salgından derinden etkilenenler (yüzde 23)
Dikkatli ilerleyenler (yüzde 45)
Evlerine sığınıp tasarrufa devam edenler (yüzde 27)
Harcamaya hazır (yüzde 5)
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!